UV indeks

Liigse päikese käes olemise tulemusena on oht, et kahjustada saab nahk või silmad. Ehkki päikesevalgus on inimesele oluline, pole aga liigne päikese käes olemine kasulik, tekitades nahapõletusi, naha vananemist, nahavähki, silmakahjustusi, allergiaid ja immuunsussüsteemi nõrgenemist. Seepärast peab iga inimene endale teadvustama, millised on päikese käes olemise ohud.

Mis siis päikeseenergia puhul kõige ohtlikumaks on? Vastuseks on ultraviolett kiirgus (UV), mis kaasneb päikesevalgusega. Just ultraviolettkiirguse suhtes on inimese nahk ja silmad väga tundlikud.




Kuidas aga täpsemalt aru saada, kui palju ultraviolettkiirgust ühel või teisel päeval saada võib, on loodud UV indeks. UV indeks võeti kasutusele mõned aastad tagasi Ameerika Ühendriikides ja Euroopas, mis on abiks UV kiirgusnäitajate teavitamisel. Tänasel päeval on kasutusel UV kiirguse skaala 1-11. 1 on kõige madalam väärtus, 11 aga suurim. Lisaks kasutatakse ka värviskaalat, mida on inimestel kergem meeles pidada ja mõista.

UV indeksi arvutamisel võetakse arvesse 4 faktorit:
– Osoonikihi paksus (kasutatakse satelliitide abi)
– Pilvisus (pilved takistavad teatud ulatuses UV kiirgusel maapinnale jõudmist)
– Aastaaeg (talvisel ajal on UV kiirgus madalam, suvel kõrgem)
– Kõrgus (kui kõrgel asub linn või riik merepinnast. Mida kõrgemal inimene asub, seda rohkem ta UV kiirgusele avatud on).

Eestis UV indeks maksimaalse väärtuseni ei küündi. Eesti maksimaalseks UV indeksi suuruseks on umbes 7.5. Suuremate UV indeksi väärtustega tuleb arvestada lõunasse ja mäestikesse reisima minnes. Suurimad UV väärtused, mis on registreeritud, küündivad 20-ni.







Päevitajatel tasuks UV indeksil silma peal hoida. Siinkohal tuleb arvestada, et UV indeks on väiksem hommiku- ja õhtutundidel, kõrgeim keskpäeval. Madala UV indeksi (1 – 2) puhul võib rahulikult päikese käes olla. Mõõduka UV indeksi (3 – 5) puhul tuleks sõltuvalt inimesest päikese käes olemist piirata 30 minutist tunnini. Kõrge UV indeksi (üle 5) tuleks igaühel jälgida päikese käes olemist. Heleda nahavärviga inimesed võiksid siis päikese käes olla kuni 25 minutit.

Toome ära järgmiseks tabeli, mis aitab määrata, milline on soovituslik aeg päikese käes olemiseks:




Kuidas ennast UV kiirguse eest kaitsta?

UV kiirguse eest kaitsmiseks tuleks järgida järgmisi nõuandeid:

– Uuri järele UV indeksi väärtused kohas, kus päikese kätte minna soovid
– Vähenda päikese käes olemise aega keskpäeval (10.00 – 16:00)
– Kaitse ennast päikesekreemidega
– Kaitse ennast sobiva riietusega, kanna päikeseprille. Lastele, kes päikeseprille kanda ei saa, tasuks muretseda nokaga või laia servaga müts.











Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Sünnihoroskoop + Isiksuse analüüs hiina astroloogia järgi


Armastuse karma + armastuse- ja seksihoroskoop


Saatuse analüüs


Seinapilt lõuendil või kapal: päikeseloojang


Käevõru: roosa kvarts


Taro kaardid: The Druid Craft (koos raamatuga)


Seinakaunistus: roos (2 tk)


Kaelakee: labradoriit


Kaelakee: kass ja päevalill


Taro kaardid: The Wandering Star (koos raamatuga)


Käevõru – aafrika türkiis


LED küünlad (3 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused