
Kõige parem on hoida kartuleid ületalve korralikus maakeldris. On võimalik säilitada ka kortermaja keldris või kinnisel rõdul. Enne uue saagi keldrisse või panipaika panemist tuleb need korralikult puhastada ja õhutada, ka salved tuleb korralikult puhastada.
Ülesvõetud kartul tahab kuivatamist, eriti kui on vihmane suvi. Vihmastel suvedel kipub kartulitaime kimbutama lehemädanik, mis hävitab lehed varakult, mugulad jäävad pruunmädanikku paar-kolm nädalat pärast ülesvõtmist. Haiged ja roheliseks läinud mugulad tuleb välja sorteerida. Pärast noppimist tuleb kartul kuivatada, sest niiskus soodustab haiguste levimist. Kartulit säilitatakse mullasena, niiskel ajal võetud kartuli puhul tuleb arvestada, et kartulite külge kleepunud niiske muld kuivab aeglasemalt. Kartulit on mõistlik üles võtta ilusate ilmadega, siis on vähem vaeva ja kartul säilib paremini.
Kuiva ilmaga võetud kartulid sorteeritakse ja pannakse kotti põllul. Kartulikotid on hõredast materjalist, kartulid saavad ka kotis kenasti taheneda. Keldris peaks panema kartulid puidust salve, ühes salves peaks olema ühesuurused ja ühte sorti kartulid. Keldrite ja panipaikade ukse peaks algul lahti hoidma, et õhutada. Algul võiks hoida kartuleid salves õhema kihina, kohe sügavasse salve pannes võib niiskus alumistesse kihtidesse alles jääda. On hea, kui puidust salved on sellised, et õhk saab kogu aeg läbi liikuda.
Ka ostetud kartulit tuleks säilitada salves või kastis, ei tohiks pikaks ajaks suletud kotti unustada, seal võib mädanema minna. Pikemal säilitamisel peaks aeg-ajalt kontrollima. Nii seemnekartuli saak kui ka toidukartuli säilimine olenevad hoiukoha temperatuurist ja tingimustest. Idudega toidukartul kaotab toiteväärtuse, roheliseks tõmbunud kartul on mürgine.
Sügisel, kui kõik müügiletid head kodumaist kartulit täis, tahaks ju igaüks seda rohkem koju osta, aga on mõned olulised asjad, mida kartuli säilitamisel tuleb arvestada. Kui puudub korralik maakelder, siis säilitada saab ka korralikult suletud, aga õhurikkas, hämaras ja kuivas kortermajakeldris. Isegi kinniehitatud rõdule saab sobiva hoiukoha teha. Kui korralikku hoiukohta pole, siis peaks ostma korraga väiksema koguse. Mingi aja säilib kartul ka köögis või esikus kinnises pappkastis või riidest kotis, vaid valgust ei tohi saada, siis läheb roheliseks ja liiga soojas hakkab väga ruttu idanema.
Kartulite sobivaim säilitustemperatuur on 5-8 soojakraadi. Liiga külmas muutuvad kartulid magusaks, liiga soojas kaotavad toiteväärtuse ja lähevad idanema. Valguse käes tekib kartulis mürgine aine, sellest annab märku rohekaks värvumine. NB! Kartuleid ei tohi hoida kilekotis, sobib puidust kast, linasest riidest kott, pappkast või suurem paberkott. Õhk peab pääsema juurde, aga valgus mitte ja aeg-ajalt peaks ka sorteerima. Kui korralikud hoiustamisvõimalused puuduvad, siis ületalve kartulit hoida on keeruline, tegelikult isegi võimatu. Kui on tuttav põllumees olemas, kes talvekartuleid säilitada saab, siis on mõistlikum osta aastas mitu korda ja väiksemaid koguseid. Poest kartuleid ostes pole mõtet suuri koguseid koju osta.
Kartuleid suvilas või aiamaal kasvatades peaks arvestama, et tavaliselt võetakse seemnekartul toidukartuli hulgast, mistõttu see on juhusliku kvaliteediga. Tegelikult oleks kõige mõistlikum kasvatada seemnekartulit ja toidukartulit eraldi põllul, see lihtsustaks ka taimekaitsetöid. Ka säilitama peaks eraldi. Maha peaks panema nakkusvaba ja kvaliteetse seemnekartuli. Seemnekartul peaks olema ühtlase suurusega, liiga väikesi kartuleid ei soovitata seemneks kasutada, see võib viia sordi hääbumiseni. Samas väiksemast ja täiesti tervest mugulast moodustub sügiseks ühtlasema suurusega ja rohkem kartuleid. Tavaliselt kasutatakse suurt seemet vaid varajase kartuli kasvatamiseks, kuna see valmib kiiremini. Tavalise toidukartuli kasvatamisel liiga suur seemnekartul ei õigusta, kõige parem on keskmise suurusega. Tervest seemnemugulast seemnekartul säilib paremini, kui lasta sel veidi rohekaks tõmbuda. Piisab hajutatud valgusest, lausa päikest siiski peale lasta pole hea.
NB! Süüa sellist rohelist kartulit ei tohi, see on vaid seemneks. Seetõttu ongi oluline säilitada seemnekartulit eraldi.
![]() | Telli pilt pildipangast failina või väljatrükitult. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid. |
Vaata kõiki pilte » |
NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.
Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.