Pahkla Siniallikas ja Eestimaa kivide kuningas

Asukoht: Rapla maakond, Kohila vald, Pahkla küla

Pahkla külas Tõdva jõe kaldal on 3 ohvriallikat: Kurrika allikas, Silmaallikas ja Siniallikas, mida veel 1930-ndal aastal on peetud terviseallikaks. Vesi aitavat ravida paiseid ja vistrikke.




Pahkla küla asub Rapla maakonnas Kohila vallas. Küla kohta on esmateade 1433 (Pascel). Pahkla mõis rajati 17.sajandil. Küla piiravas kuusikus on arvukalt ohvrikive, suurimaks on “kivide kuningaks” nimetatud peaaegu risttahuka kujuline Pahkla Suurkivi (ümbermõõt 29,5 m, kõrgus 4 m). Rahvajutu järgi korraldanud Pahkla mõisasaksad siia väljasõite, kivile kaetud laud, lõbutsetud ja tantsitud.







Kord kukkunud kiviprakku mõisahärra kulduur, mis jäänudki kätte saamata ja pidi seal praegugi veel olema. Lähedal on veel palju teisi suuri kive, nagu Mägrakivi, Mari nutukivi, Ussi põllu suurkivi (ümbermõõt 19, 3 m ja kõrgus 1,8 m), mille peal on 17 ohvrilohku näha. Pahkla küla Hiiemetsa talu lähedal asubki 3 ohvriallikat, millest üks on Siniallikas.

Mõisapark oli omal ajal taimede poolest liigirikas, aga on praegu metsistunud ja võssa kasvanud. Mõis põles maha viimase omaniku Lindemanni ajal ja on säilinud vaid müüri osad. Pahkla mõisa möldri pojana sündinud Robert Theodor Hansen on viisistanud populaarsed laulud “Ema süda” ja “Miks sa nutad lillekene”.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Saatus-tulevik horoskoop


Aastahoroskoop (saatus ja otsused)


Aastahoroskoop - 239 lehekülge


Käevõru: amasoniit


Vaas


LED küünlad (2 tk)


Kaelakee: kaksikute tähtkuju


Seinapilt lõuendil või kapal: jäätunud taimed


Käevõru: amasoniit


Pehme mänguasi: komodo varaan


Chevrolet Corvette, 1970


Skulptuur



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused