Õunaäädikas aitab taastada organismi tasakaalu

Õunas on vitamiinid ja mineraalained organismile sobivas vahekorras. Õun on eriti hea raviabiline suhkruhaiguse, südamehädade ja seedehäirete korral. 1-2 õuna võiks olla iga päev toidulaual nagu leib. Õunad on eriti kasulikud keskea ületanud inimestele.

Just koores ja koore all on peidus tervis ja nooruslikkus, aga kahjuks ei saa kaugelt toodud ja kaua säilitatud välismaiseid õunu koos koorega tarbida, rohked konservandid ja säilitusained seda ei võimalda. Poest ostmisel peaks seda kindlasti arvestama.




Raviotstarbel on võimalik valmistada õunaäädikat, mis sobib ka toitude marineerimiseks ja maitsestamiseks suurepäraselt. See sisaldab looduslikku õunhapet ja soodustab seedimist. Kaaliumirikas õunaäädikas on tavalisest äädikast tunduvalt lahjem.

– korrastab ainevahetust ja alandab kehakaalu (1 klaas vett, 1-2 tl õunaäädikat, 1 tl mett)

– desifitseerib seedekulglat (1 tl õunaäädikat, 1 klaas vett, juua lonkshaaval)

– ravib angiini (1 tl õunaäädikat, 1 klaas vett, kuristada kurku iga tunni järel)

– leevendab artriiti ja luuvalusid (1-2 sl õunaäädikat, 1 klaas vett, juua 2-3 korda päevas pool klaasi)




– vähendab liigesevalusid (määrida 2-3 korda päevas haiget kohta, katta seejärel soojalt)

– hoiab ära veresoonte lupjumist (2 tl õunaäädikat klaasi vee kohta, juua pool klaasi korraga 4 korda päevas)

– ergutab seedimist madala happelisuse korral (2 tl õunaäädikat, 1 klaas vett, juua pool klaasi enne sööki)

– normaliseerib vererõhku (1 tl õunaäädikat, 1 küüslauguküüs, kolmandik klaasi vett, võtta enne sööki 3 korda päevas)

– ravib kroonilist nohu (3-4 purustatud küüslauguküünt, 1 tl õunaäädikat, pool klaasi vett, lasta 24 tundi seista ja hingata sisse)

– leevendab peavalu ja migreeni (valada kuuma vette sorts õunaäädikat ja hingata sisse umbes 70 korda)




– hoiab ära trombe (2 tl õunaäädikat 1 klaasi vee kohta, juua kaks klaasi päevas)

– ravib seenhaigusi (kompress õunaäädikaga, hoida 2-3 tundi soojas vees leotatud küüntel)

– ravib nahahaigusi ja nahasügelust (1 tl õunaäädikat 1 klaasi vee kohta, sobib naha ja juuste loputamiseks)

– puhastab jämesoolt (klistiir õunaäädikaveega, 1 sl õunaäädikat 1 klaasi vee kohta)

– väljutab organismist jääke ja mürke, aitab vähiprofülaktikas (1-2 tl õunaäädikat 1 klaasi vee kohta, juua 2-3 klaasi päevas).




Kauplustes müüakse väga palju sissetoodud sünteetilist äädikat, millele on lisatud õunaessentsi. Sellel ravitoime puudub. Peaks tarbima kohalikke tooteid või valmistama õunaäädikat ise. Vaja on selleks kvaliteetseid (kodumaiseid) õunu, piisavalt aega ja kannatust. See võtab aega kuu või paar.

Õunaäädika valmistamiseks ei sobi mahlajäägid, seda tuleb valmistada värsketest õuntest. Vaid siis sisaldub selles rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, joodi jt. mineraale ning vitamiine. Parima maitsega õunaäädikas valmib hilissügisestest õuntest, milles on rohkem suhkrut. Võib valmistada ka kääritatud õunamahlast, aga see on vähemväärtuslik. Võib ära kasutada ka mahlapressijäägid, sel juhul on pärmi ja suhkru lisamine hädavajalik, et läheks hästi käärima. Lisada on vaja ka juuretisega leiba (pakendil on kirjas).




Kõige tavapärasem viis õunaädikat kodus valmistada:

1. Vajalik on suur nõu (klaasist, savist, emaileeritud vm, aga mitte mingil juhul metallist), köögiviljapurusti, nuga, sügav taldrik ja marli).

2. Koorega õunad purustatakse.

3. Õunapudrule valatakse peale leige vesi (pool liitrit vett 0,4 kg õunapudru kohta). Iga liitri vee kohta võib lisada soovi korral 100 g suhkrut, mis muudab õunaäädika maitse paremaks. Käärimise kiirendamiseks võib lisada veidi pärmi (25 g 10 l vedeliku kohta) ja paar viilu kuivatatud leiba.

4. Katta nõu marliga ja jätta sooja ruumi kaheks nädalaks seisma. Segada on vaja puulusikaga 2-3 korda päevas. Nõu tuleb hoida pimedas, valgus segab õiget käärimist.




5. 7-10 päeva möödudes tekib pinnale õhuke kile ja on tunda nõrka äädikalõhna. Lai kokkupuutepind õhuga on tingimata vajalik, äädikhappebakterid vajavad elutegevuseks hapnikku. Üha paksenev kile vedeliku pinnal neist just koosnebki. Nad muudavad õunhappe õunaäädikaks.

6. Kui käärimine seiskub, tuleb paks kiht kogu vedelikuga sõelale panna. Sõel on vaja enne katta kahekordse marliga. Marli abil pigistatakse kogu vedelik välja.

7. Vedelik valada suurtesse klaaspurkidesse või suuremasse emaileeritud nõusse, lisada võib veidi suhkrut, jätta samasse nõusse veel veidikeseks käärima. Käärimine on lõppenud, kui gaase enam ei eraldu, mulle enam ei tule ja vedelik on selginenud.

8. Pudelisse või purkidesse villimiseks tõsta nõu taburetile, juhtida vedelik kummivoolikuga läbi marliga kaetud lehtri klaasist säilituspudelitesse või purkidesse. Sulgeda tuleb säilitusnõud õhukindlalt. Kui hoida õunaäädikat kinnises säilituspurgis jahedas pimedas ruumis, siis säilib see aastaid. Tööstuslikult valmistatud õunaäädika kangus on tavaliselt 6%, kodus valmistatud õunaäädika puhul võib saavutada isegi 10%.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Aastahoroskoop (armastuse otsijale)


Töö ja raha horoskoop üheks kuuks


Kahe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + omavaheline sobivus


Kaelakee: kuukivi


Kaelakee: kaljukitse tähtkuju


Seinapilt lõuendil või kapal: sügisene tee


Metallist kauss


Konstruktor: vana auto


Mälukaart: SanDisk Extreme PRO 32GB SDHC UHS-I V30, 100MB/s U3


Kaelakee: aafrika türkiis (65 cm)


Seinakell: kass kalu püüdmas


Käevõru: turmaliin (16,5-18 cm)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused