Millist õli valida ja kuidas oma koera toita?

Kommertsartikkel

Viimastel aastatel on muutunud populaarseks koera toitumise täiendamine. Peamiselt tänu koera hooldajate suurenenud teadlikkusele ja lemmikloomade tervise preparaatidega seotud turu arengule. Isegi väikesed puudujäägid koera organismis võivad põhjustada terve laviini tagajärgi ja halbu mõjusid koera seisundile ja immuunsüsteemile. Üks toidulisand, mis on tervisliku toitumise poolest esirinnas, on lõheõli koertele. Siiski on valik lemmikloomapoes suur! Millise toote kasuks peaksite siis otsustama? Uuri lähemalt õli omadusi ja otsusta ise, kas ja kuidas soovid oma lemmiklooma tervise eest hoolitseda!

Toidulisand teie koerale

Toidulisandid on preparaadid või toidud, – koeratoit mille eesmärk on rikastada teie koera igapäevast dieeti ja toitu. Sõltuvalt nende eesmärgist ja fookusest pakuvad nad:

– vitamiinid
– mikro- makroelemendid
– rasvad
– ensüümid
– valgud

Kõige levinumad toidulisandid, mida koertele manustatakse, on kalaõli, probiootikumid, koera ravimina püreed, glükosamiin ja krondroitiin, mis tugevdavad liigeseid ja kogu luu- ja lihaskonda. Hästi varustatud lemmikloomapood – pakub kalaõli erinevates kombinatsioonides:

– tehistingimustes kasvatatud lõhest
– Looduslik Atlandi lõhe
– Norra lõhe
– Krilliõli
– tursaõli
– segakala

Ükskõik, millise valiku te teete, pöörake tähelepanu koostisele, et see oleks loomset päritolu, sest koerad armastavad niikuinii maitset ja maitsevad hea meelega enamikku eespool nimetatud õlidest. Selle lemmikloomapood toidulisandi koostis ei tohiks kindlasti sisaldada mingeid täiteaineid, värvaineid, säilitusaineid ega muude õlide – eriti taimeõlide – lisandeid.

Enne kui otsustate lisada oma koera toidule toidulisandeid, on oluline uurida oma lemmiklooma ja konsulteerida loomaarstiga. Ainult siis saate kontrollida, millistest ainetest on teie koeral puudus või üleküllus. Nii puudus kui ka üleküllus võivad tuua teie lemmiklooma tervisele saatuslikke tagajärgi. Konsulteerimine loomaarstiga on eriti oluline, kui teie koer võtab mingeid ravimeid – toidulisandid, isegi taimsed, võivad mõjutada kasutatavat ravi.

Looduslik loodusliku lõhe õli teie koera dieedis

Eespool nimetatud koeratoit õlitüüpidest on teie koera jaoks kõige väärtuslikum see, mis on saadud metsikust kalast. Sellise preparaadi raskmetallide sisaldus on madalam kui tehistingimustes kasvatatud lõhe puhul. Raskmetallid kogunevad ja ladestuvad kergesti koera keha kudedesse ning võivad tulevikus põhjustada vähkkasvajaid ja muid haigusi. Puuduv teave kala päritolu kohta õli etiketil võib viidata ebakvaliteetsele kvaliteedile. Pidage meeles, et tehistingimustes kasvatatud lõhe ei pruugi olla halb! Siiski peaksite seejärel kontrollima, millisest püügipiirkonnast kala on võetud ja kui palju oomegahappeid valmistises on. Õlis jaguneb küllastumata rasvhapete sisaldus Omega 3 (EPA, st eikosapentaeenhappe ja dokosaheksaeenhappe DHA) ja Omega 6 koguseks. Nende omavaheline suhe peaks olema 1:1 või võimalikult lähedal sellele väärtusele.

Mida annab koeratoitude rikastamine lõheõliga?

Koeratoit on töödeldud toit. Oomega-hapete sisaldus on tavaliselt halvenenud 20:1 oomega-6-hapete kasuks. Sellises olukorras on võimalikud vereringeelundite haigused, vähkkasvaja kahjustused ja rasvumine loomadel. Hea lõheõli koertele aitab parandada seda väärtuslike küllastumata rasvhapete suhet Omega 3 kasuks.

Omega-küllastumata rasvhapetel on positiivne mõju:

– teie koera südametegevus
– koera immuunsüsteemi tugevdamine
– koera karvkatte ja naha parandamine
– aju funktsioon
– aitab võidelda põletikuga kehas
– aidata ravida neeruhaigusi

Kas tasub oma koera lõheõliga toita?

Muidugi on! Kui teie loomaarst annab teile rohelise tule, et rikastada oma koera toitu lõheõliga, on see suurepärane võimalus suurendada oomega-rasvhapete sisaldust.

Lisaks sellele võib õli maitse väga kergesti veenda teie lemmiklooma, et talle teatud koeratoit meeldiks. Mõned koerad ei ole sööjad koeratoit ja siin võib appi tulla puhas õli.

Kõige tähtsam on valida hea õli ja selline, mis on hästi pakendatud! Õlile avaldavad mõju valgus ja õhk, mis rikub selle omadusi. Lemmikloomapoes võite kohata palju tooteid, kuid valige läbipaistmatus ja tugevas pakendis õli. Toode ei tohi pääseda õhku, samuti on kohustuslik tihe kork. Õli doseerimisel on abiks pump, kuid sellised õlid võivad olla kallimad.

Lõheõli on hea ka kassidele. Seda tasub lisada ka teie kassitoidu.

Kuidas tuleks lõheõli manustada?

Lõheõli annustamine sõltub selle koostisest, tootja poolt antud annusest, koera toidus olevate asendamatute rasvhapete kogusest ja veterinaararsti otsusest. Kui andmed annustamise kohta puuduvad, võite pöörduda oma lemmikloomapood, kuid üldtunnustatud normiks on 100-150 mg EPA-d ja DHA-d iga 4,5 kg koera kehakaalu kohta. See on päevane õliannus, mida võib anda päevas.

Õli võib anda eraldi või segada koera toiduga, mis julgustab söömata jäänud koera veelgi rohkem sööma. Pärast avamist hoidke õli külmikus. Seda võib ka külmutada, kuid mitte klaaspudelis.



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused