Geomeetria esoteerilises tähenduses

Geomeetrial on oma koht ka esoteerikas. Üks olulisim geomeetriline kujund on ring. Ringjoone pikkuse ja läbimõõdu suhe on irratsionaalne pii, mille väärtus on 3,14… Ringi tegeliku olemuse mõistmiseks on vaja suurt tarkust. Ükski teine kujund ega sümbol ei ole nii täiuslik. Sakraalse sümbolina tähistab ring kõiksust, püsivust, lihtsust, lõpmatust, loomeseisundis maailma. Siit tuleneb ka munast tekkimise motiiv. Ring liidab kindlalt piiritletud ja nähtamatu sisemise välise ja nähtavaga. Sageli kasutatakse ringi ja kera motiivi kupliga sakraalehitistes, mis seostub maiste ja taevaste sfääride vastandumisega. Kuplit hoonega ühendav osa on enamasti kaheksanurk. Rõnga kuju tuleneb ennast sabast hammustavast maost ja oli tuntud juba muistses Mesopotaamias ning sümboliseerib lõputa teekonda. Sõrmus, mis abielu osapooli ühendab, on samuti ringikujuline.




Kuldlõige on jumalik proportsioon, matemaatiline konstant nimega fii. Kuldlõike suhtarv on 1,618. Feng-shuis peetakse seda õnnetoovaks ja kasutakse mööbli, pildiraamide jm. puhul. Näiteks pildiraam, mille mõõdud on 10,1 cm ja 6 cm, vastab sellele. Vastavate proportsioonidega inimnägusid on peetud läbi aegade klassikaliselt ilusaks.

Teadaolevalt mainiti fibonacci jada esmakordselt sanskritikeelses käsikirjas 450 eKr. Selles jadas liidetakse igale järgnevale arvule eelnev arv. Läänemaailmale tutvustas Leonardo Fibonacci seda kui jumalikku proportsiooni, mida kõikjal Univesrumis kohtab. Taimelehed puhkevad nii, algul ükshaaval esimesed kolm, siis korraga 5 ja siis 8. Inimkeha proportsioonid on kuldlõikelises suhtes, samuti DNA-ahela lõikude suhted on sellised. Kuulsa Itaalia matemaatiku Leonardo Fibonacci (Leonardo da Pisa) poolt loodud arvude jada ehk Fibonacci jada (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, …) liikmeid nimetatakse Fibonacci arvudeks. Jadas on iga järgneva liikme jagatis eelnevaga lõpmatu arv, mis läheneb konstandile φ = 1,618 ja mida nimetatakse ka kuldse lõike arvuks. Looduses on palju seoseid Fibonacci arvude ja kuldse lõikega. Päevalille spiraali välimises osas on 55 ja sisemises osas 34 õiekest, mistõttu päevalille õis on ehedaim näide sellest. Lehed taimedel paiknevad nii ja erinevate kehaosade pikkuste suhted nii inimestel kui loomadel. Näiteks inimese pikkus jagatud pikkusega nabast kuni maani peaks keskmiselt andma kuldse lõike arvu. DNA-s on mitmeid kuldsuhteid. Kosmoses on Saturni rõngad omavahel seotud kuldse lõikega. Teo koja keerud moodustavad nn. kuldse spiraali ja need on vaid mõned näited.




Kõik kujundid vallandavad energiavoolu ja ergastavad inimese energiasagedust, tasakaalustavad mees- ja naisenergiat. Kõik vanad sakraalehitised on arvestanud püha geomeetria seadusi. Vasaku ajupoolkera inimese (paremakäelise) viib püha geomeetria vaimse ärkamise ja avanemiseni. Siit tuleneb ka, et maailma korraldab ja juhib mingi kõrgem vägi või mõistus. Parema ajupoolkera inimesele (vasakukäelisele) pakub püha geomeetria kaitset negatiivse energia eest, aktiveerib inimkeha ümbritsevad geomeetrilised väljad. Loogika ja intuitsiooni tasakaalustamine annab võime vaimseid energiaid sõnade abil edastada ja loogiliselt väljendada.




Mineviku kuldajastul olid numbrid kui sümbolid, mille abil kirjeldati Universumit. Nii sai inimteadvusele mõistetavaks muuta ka jumalikud printsiibid. Juba väga ammusel ajal loodi kindlate numbrirühmade omavahelise ühendamise teel numbriline standard ehk proportsioonide kaanon, mis sai kõikide iidsete kultuuride aluspõhjaks ning mille avaldumisega kaasnes alati ka jumalik ja imepärane ilmutus – “taevane linn” ehk mudel maapealsest paradiisist ja kuldajastust. Numbrid olid omamoodi usaldusväärne mudel, mis sümboliseeris geomeetrial ja arvudel põhinevat Universumit. See oli ühtlasi tarkuse, eetika ja ilu alus.

Sakraalses kunstis on mandalate ehk korrapäraselt paiknevate ringide, ruutude jt. kujundite näol. Sarnase tähendusega on ka labürint, müüriga ümbritsetud templiõu, ilmapuu, püha mägi, püha kivi, püha kaev, püha allikas jt. sümbolid. Kõik, mille puhul saab eristada muutuvas ajas muutumatuks jäävat universaalset ja kindlalt fikseeritud kesktelge. Selliste sümbolite eesmärgiks on korrastada ühiskonda ja individuaalset teadvust.




Vanaaja filosoofid uurisid põhjalikult iga mõõdetavat kujutist ja sümbolit. Platoni arvates valitses numbriline korrapära mitmeid tsivilisatsioone, mis püsisid tuhandeid aastaid stabiilsena ja olid vabad korruptsioonist. “Taevast linna” kirjeldab ta kui mustrit, mis on loodud kõrgemates dimensioonides ja mida saab külastada meditatsioonis olles, aga siis tuleb see ka südamesse istutada ja maisesse maailma tuua. Iidsed templid olid kujus, mõõtmetes, sisustuses Jumalale viitavad. Vanaaja maailma sümbolism oli praktiliselt rakendatav. Templites leiduv sümboolika toimis kõrgemate energiate sisendajana. Siiamaani on see omamoodi müsteerium, osalt maine, osalt kõrgematest sfääridest pärit. Nende kahe elemendi ühendamisel saadi rituaalsete toimingute kaudu, mis kindlatel aastaaegadel läbi viidud, võimsat vaimset energiat, mis levis laiali ka ümbritsevale, täites seda rahu, harmoonia ja õnnetundega.




Maailma võib jagada kolmeks osaks: universum ehk megamaailm, makromaailm, milles inimene elab ja mikromaailm, ained ja nende koostis. Kõik toimivad tänu ülitäpsele korrale, mida saab kirja panna matemaatika keeles. Iga taime väikseimgi osake kopeerib taime tervikuna. Miskipärast arvatakse, et matemaatika ja muusika on absoluutselt erinevad asjad. Matemaatik Pythagoras uuris muusikainstrumente ja märkas, et keeled tekitavad noote üksteisega harmoonias, kui nende pikkuste suhe on täisarv, analoogne kehtis ka puhkpillide kohta. Ka fibonacci jada leiab muusikas rakendust. Kunstis on otsene seos geomeetria ja kuldlõike kasutamisega. Tuntud on ütlemine, et ilu on vaataja silmades, aga silmale on ilusamad vaadata kuldlõikes aknaraam, foto, mööbliese ja ka jumalikult korrapäraste joontega nägu.




Kõik ümbritsev on liikumises, milleks on füüsiline liikumine, areng, kasv, vananemine, rütmilisus ja seda liikumist saab kirjeldada matemaatika kaudu. Elutee tsüklid, apogeed, isiklikud aastad, on veel planeetide rütm, nädalate ja kuude rütm jm. Võrrandid, trajektoorid, kiirus, jõud, lainetena levimine, kõige selle kaudu saab kirjeldada. Maalile annab võlu just kompositsioon, mis on seotud matemaatikaga. Kuldlõige, mida kutsutakse ka jumalikuks proportsiooniks, avaldub kõikjal looduses. Lihtsalt öeldes, lõigu pikkus suhtub pikemasse osasse nagu pikem osa suhtub lühemasse ja see suhe on ligikaudu 1,62. Nii looduse kui inimkeha ilu ja täiuslikkus tuleneb “kuldsetest proportsioonidest”.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Nimemuutuse mõju eluteele


Kolme kuu horoskoop (päevade lõikes)


Töö ja raha aastahoroskoop


Kaelakee: kuukivi


Seinakaunistus: hobune


Kaelakee: roos, rist ja süda


Kaelakee ja kõrvarõngad


Käevõru - Tiibeti ahhaat ja punane jaspis


Kokkupandav lennuk - F-35 Lightning II


Nõude komplekt lastele (3-osaline)


Taro kaardid: Saints and Mystics (koos raamatuga)


Käevõru: ametüst



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused