Kuidas hinnata mee kvaliteeti?

Mesi on looduslik toode, mida õienektarist valmistavad mesilased. Inimesed on mett toiduna kasutanud juba umbes 5500 aastat. Kasutatud on mett nii toidu koostisosana, magusainena kui terviseprobleemide leevendamiseks. Mesi on väärtuslik toode, aga pigem ravi abivahendina ja tervise tugevdajana. Mett kasutatakse aktiivselt just rahvameditsiinis. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et meel on antioksüdatiivne, põletiku- ja mikroobidevastane toime ja õige mee säilivusaeg on väga pikk. Mett võib kasutada ennetavalt hingamisteede, seedetrakti ja veresoonte haiguste korral ning ka vähi ja diabeedi riski vähendamiseks. Igapäevane kasutamine parandab enesetunnet ja tugevdab immuunsüsteemi.




Mett ei pea ainult sööma, vaid võib ka muul viisil kasutada. Võib kasutada saunas, salvides, kreemides ja välispidiselt kehale määrida (näiteks köha puhul rindkerele). Mee söömisega ei peaks siiski liialdama, aitab paarist teelusikatäiest päevas. Sportlased või füüsilise töö tegijad võivad ka rohkem tarvitada, sest nemad vajavad rohkem energiat. Lastele soovitatakse köha puhul paar teelusikatäit enne uinumist. Kasutatakse veel löövete, astma, neelamisraskuste, huule- ja keelepõletike, kurgutursete, anafülaktilise ðoki, haavade ja põletuste korral. Väga kasulik on ka taruvaik. Alla aasta vanusele mett ei anta, sest seedetrakt ei võta seda veel vastu. Ka diabeeti põdevad inimesed peaksid olema ettevaatlikud ja mee söömine võib tekitada mõnikord ka allergilisi reaktsioone. Eriti hea on mesi koos piimaga näiteks õhtul enne uinumist. Ka hommikukohvi võib juua meega, aga liiga kuuma jooki pole mett hea panna. Kõige parem on mesi, mis otse vurrist välja voolab ja on veel soe ja kevadine mesi on suurema väega.




Mett on kõige parem osta otse mesinikult ja veel parem, kui ühe kindla inimese käest. Kvaliteetne mesi ei aegu ega lähe halvaks, see tuleb lihtsalt ära tarvitada. Looduslikud lisandid mee kvaliteeti ei halvenda, aga muudavad maitset ja võivad vähendada ka säilivusaega. Poest mett ostes tuleks lugeda hoolega, mida see täpsemalt sisaldab.

Alljärgnevalt koduseid võtteid mee kvaliteedi hindamiseks:

– Kui allaneelatud puhas mesi paneb kurgu korraks kihelema või kipitama, on see väga kvaliteetne.

– Kristalliseerumine ei vähenda mee kvaliteeti ja sellist mett võib ise soovi korral vedelamaks muuta. Lihtsaim viis on panna meepurk 40 °C vette puitpinnale. Mesi sulab aeglaselt, see nõuab kannatlikkust. Sellise temperatuuri juures mee väärtus ei kahane.




– Kõige kindlam on osta klaaspurkidesse villitud mett. Kui purgis olev mesi on mitme konsistentsiga, siis pole see tõenäoliselt valminud. Kvaliteetne mesi on ühtlane.

– Naturaalse mee kontrollimiseks võib tilgutada seda kuivatuspaberile, kui vastasküljele tekib mõne minuti pärast märg plekk, on mesilastele suhkrut söödetud. Naturaalse mee puhul seda üldjuhul ei juhtu, kuigi väike leke pole täielikult välistatud.

– Värske mee naturaalsust saab kontrollida järgmisel viisil: seda tuleb võtta purgist lusikaga, tõsta 30 cm kõrgusele purgi kohale ja lasta purki tagasi venida. Lõpuks tõmbub katkev nire nagu kummipael üles ega jää tilkuma. Võltsmesi ei veni, vaid tilgub.

– Kui valada mett vette, vajub ehtne mesi kindla joana anuma põhja, võltskraam aga valgub vees laiali.




– Et kristalliseerunud mett valida, peavad olema teadmised põhjalikud. Kvaliteetne ja väärtuslik lehemesi, mida harva on võimalik saada, kristalliseerub väga aeglaselt. Kanarbikumees hakkab kristalliseeruma kõigepealt tema sisse sattunud teine mesi ning muudab selle ülikvaliteetse mee kristalliseerumise algstaadiumis lausa koledaks. Väga aeglaselt kristalliseerub mineraalaineterikas ja haruldaselt väärtuslik kuuseokkamesi.

– Selleks, et kindlat sorti mett saada, peab olema mesilastel sobiv korjemaa näiteks rapsi-, ristiku- või mesikapõld, võililleväli, kanarbiku kasvukoht, pärnaallee või mingi muu meetaime kasvukoht. Kvailteetne mesi võib olla nii teraline, hele, tume, vürtsine, vedel – kõik oleneb meetaimedest, mee korjeajast ja ka lisatud ainetest. Ravimtaimed annavad oma raviomadusi edasi ka meele. NB! Mesilased lendavad ka pritsitud rapsitaimele, mis mee kvaliteeti rikub.




– Kui mesi sisaldab liiga palju niiskust, võib see käärima minna. See juhtub siis, kui mett vurritatakse liiga vara, kui veel valmis ei ole ja eriti kui seda tehakse niiskete vihmaste ilmadega. Mesi on vurritamiseks valmis, kui pooled kärjekannud on kaanetatud ja kärjest raputades mett enam välja ei tule.

– Väga hea vana nipp on, kui võtta lusikaga mett ja panna mee sisse otsapidi tindipliiats, siis kvaliteetses mees tint laiali ei valgu. Tint läheb aga laiali töödeldud mees.

– Mõnikord jääb ka kvaliteetne mesi pehmeks. Seda on võimalik saavutada, kui hoida mett mitu päeva pärast vurritamist soojas ja segada päevas mitu korda. See ei muuda mee kvaliteeti ega väärtust. Kui hoida mett kodus soojas kohas, siis see ei muutu nii kergesti kõvaks.

– Mett võib segada kõigi toiduainetega ja ka marjade, rosinate, pähklite või ravimtaimedega. Tulemus võib olla väga huvitav ja ka tervisele hea. Näiteks küüslaugu, sibula või ingverimesi on immuunsussüsteemi turgutajana laialt tuntud.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Horoskoop mehele


Töö ja raha horoskoop üheks kuuks


Sünnihoroskoop


Kausid (4 tk) (750 ml)


Taldrikud (27 cm) (3 tk) - Villeroy & Boch


Käevõru


Seinapilt lõuendil või kapal: üksik puu


Kott - Kalidi


Seinapilt lõuendil või kapal: Pakri pankrannik


Kaelakee: hõbeobsidiaan


Kaelakee: kaksikud


Tassid ja taldrikud (6 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused